Egyre gyakrabban kérditek tőlem, hogy milyen alternatív úton fagyasztom le az ételeimet úgy, hogy ne termeljek vele szemetet. Erre röviden az a válaszom, hogy a zacskók és műanyag/alumínium fóliák használata helyett dobozolok, üvegben tárolok, valamint vászonzsákot használok.
Dobozolok, mert alapvetően az a célom, hogy minél kevesebb szemetet termeljek, ehhez pedig nem járulna hozzá az, ha a már meglévő műanyag dobozaimat mind kidobnám, hogy üvegre váltsam azokat. Viszont nem is veszek már többé műanyag dobozokat. A mostaniak kitartanak ameddig kitartanak, és ha már nem lesz rájuk szükség, a szelektívbe kerülnek.
Az üvegben való fagyasztásnak három fontos szabálya van:
- Ne pakold túlságosan tele a fagyasztót, különben egy vehemensebb kinyitásnál kipotyoghatnak belőle az üvegek és padlót érve eltörhetnek.
- Sose töltsd teljesen tele az üveget, egy ujjpercnyi üres helyet mindig hagyj a tetején.
- Csak nyak nélküli üveget használj (pl. befőttes üveget). Ha elvékonyodó nyakú üvegben fagyasztasz le valamit, hiába nem töltöd teli, valószínűleg szét fog robbanni a fagyasztóban.
Röviden, tömören ennyi a lényeg, de nézzünk inkább egy listát arról, hogy miket és hogyan tudsz fagyasztani műanyag és egyszer használatos eszközök nélkül. (Ha kihagytam valamit, vagy van egyéb ötleted jelezd, és bővítem a listát 😉 köszi!)
Hús, túró, vaj.
A hús veti fel a legtöbb kérdést általában. 2-3 hétre előre van menütervem, hogy ne kelljen egyfolytában azon gondolkozni, mit főzzünk, hol és mikor vegyük meg a hozzávalókat, és a vásárlással is ritkábban kell így foglalkozni. Ennek megfelelően 2-3 hetente van egy nagybevásárlás, amikor minden olyan dolgot beszerzek, amit nem tudok a közelben csomagolás nélkül megvenni, vagy olcsóbb. Ergo a hús jelentős részét, szárazárut, aszalványokat, tejtermékeket (pl. vajat, túrót) ilyenkor a piacon veszem meg nagyobb tételben annak megfelelően, hogy a menüterv szerint kb. mennyire lesz szükség. Amire pedig aktuálisan nincs szükség, az a fagyasztóba kerül porciózva.
A vaj több kisebb tárolóba kerül, hogy mindig csak annyi legyen felengedve, amennyit valóban el is fogyasztunk még azelőtt, hogy megavasodna.
A túró és a hús pedig pont akkora adagokban kerül fagyasztásra, amekkorákra majd szükség lesz egy-egy étel főzésénél. Például ha az első és a második héten is lesz olyan étel, amihez 3-3 szál virslire lesz szükség, akkor azt a 3 szálat külön-külön teszem el egy dobozba.
Kenyér.
A kenyeret fagyasztás előtt érdemes felszeletelned, majd egy vászonzsákba csomagolva tenned a fagyasztóba. Mindig csak annyit kell elővenned belőle amennyire épp szükséged van, kb. negyed óra alatt felenged és olyan lesz, mintha frissiben hoztad volna a pékségből.
Leves.
Általában nem szokott gondot okozni az étel elfogyasztása a megromlás előtt, ha mégis úgy alakulna, hogy túl sokat készítettünk, le lehet fagyasztani a felesleget későbbre, így nem kerül élelmiszerhulladék a kukába.
Zöldséghéjak és maradékok.
Elsősorban télen fagyasztom le a zöldségek héját (hagyma, répa, zeller, stb.) és felesleges részeit (pl. répa végét), mert a giliszták ilyenkor amúgy is lassabban komposztálnak, nem bírják úgy az iramot. Ezeket befőttes üvegben és tálakban félreteszem lefagyasztani, majd amikor összegyűlt egy nagyobb adag, zöldség alaplevet készítek belőlük.
A zöldség alaplé elkészítéséhez semmi egyébre nincs szükség, csak a korábban lefagyasztott zöldségmaradékok megfőzésére forró vízben (a só is elhagyható). Egy órán át főzd a zöldségeket, majd tésztaszűrő segítségével különítsd el a főtt részeket a létől. Az így elkészült levet azonnal is használhatod, vagy lefagyaszthatod későbbre. Tehetsz el befőttes üvegekben nagyobb adagokat, és készíthetsz jégkockatartó segítségével kisebb porciókat is, amiket a receptekben feltüntetett „zöldségkocka” helyett használhatsz.
Citromhéj.
A citromot továbbra sem tudtam teljesen elhagyni, nagyon szeretem a citromos süteményeket és a teát igazi citrommal ízesíteni. Viszont a bio citromnak azért ára is van, ezért csökkentettem a felhasznált mennyiséget (megj.: a sima citrommal és a többi déli gyümölccsel az a gond, hogy tele van a héja vegyszerekkel, amik miatt egyrészt nem komposztálható a héja, másrészt jobb, ha nem reszelgetjük bele a héját a süteményekbe). Ezért ha citromot vásárolok, az már bio citrom, aminek a héját lereszelem egy kis edénybe és fagyasztom későbbi felhasználásra (pl. süteményhez), a levét kifacsarom és félreteszem a hűtőbe, a maradék pedig megy egyből a komposztálóba.
Van még további bevált tipped arra, hogyan lehet műanyag és hulladéktermelés nélkül fagyasztani? Írd meg hozzászólásban a cikk alatt!
Mivel alapvetően kis mennyiségeket fagyasztok, így felhasználom a margarinnak és a túrónak a dobozát. Mivel ezeket egyenlőre nem tudom máshogy venni, így néhányat el szoktam tenni. Tetővel együtt tök sokszor lehet használni és picike adagok férnek bele, nem foglalja feleslegesen a nagy doboz a helyet. A fűszereket pedig jégkockatartóban fagyasztom, majd átteszem tejfölöspohárba, ami nyitottan megy a felső fiókba. Így látom, hogy melyik micsoda, onnan megy egyből a levesbe 🙂
Hasznos kis válogatás, köszönöm. Igaz, én nem használnék fagyasztóba üveget. Eddig csak vegán csokifagyit vettem üvegben, az elsőnek semmi baja nem volt a másodiknak kitörtem az oldalát szedés közben 🙁 Úgyhogy köszönöm, üveget még egyszer nem. Van viszont egy valag gumicukros dobozom (a párom nagy rajongója a gumicukornak, úgyhogy a dobozosat engedélyezem neki ?), azokba nagyon jól elfér egy egy adag fagyasztani való. Kiegészíteném továbbá a cikkedet azzal, hogy ha valakinek van Quick Freeze mód a fagyasztóján, az használja. Kb fél éve olvastam róla neten, és akkor fedeztem fel hogy nekem is van ilyenem. Előtte egy évig nem tudtam mire… Tovább »
A külön fagyasztás működik 🙂 Én fasírtot, pékárut, ilyesmi darabosakat szoktam tálcán betenni, majd eldobozolni. Nem szokott összeragadni papír nélkül sem. Meg a tálcára sem teszek papírt, le tudom szedni anélkül is.
Csak a nyers hús miatt tettem alá papírt, abban kicsit több a nedvesség, mint a répakockában, amit eddig fagyasztottam, és féltem hogy úgy odatapad, hogy nem tudom leszedni csak akkor ha kiolvasztom. De ha azt mondod, nem ragad oda, akkor kipróbálom legközelebb papír nélkül ?
Kedves Edina/ Én sok mindent megtermelek a kertben, a felesleget /amit nem fogyasztunk el/ mély hűtöm. Eddig még nem találtam megoldást a zöldség és gyümölcs félék, /zöldbab, borsó, meggy, karalábé, karfiol, paprika, paradicsom, stb./ fűszernövények /petrezselyem, zeller, lestyán, stb./ valamint a húsáruk / nyers húsok, hurka, kolbász stb./ hulladékmentes fagyasztására. Szerintem az üvegbe annyira belefagy /még a széles szájúba is/ , hogy nem lehet kiszedni, csak ha félig meddig felolvad. Milyen megoldást javasol? Mivel szelektálom a szemetet, csak most látom, hogy sajnos a szemetem 90%-a nylon vagy műanyag annak ellenére, hogy igyekszem a saját szatyraimat, zsákjaimat, kosaraimat, edényeimet használni. A… Tovább »
Kedves Edina!
Mi nagy sajtfogyasztók vagyunk. Nagy kiszerelésbrn szoktunk venni, amit -sajnos még – folpackba csomagolva, felszeletelve teszünk a fagyasztóba. A kis műanyagedények is sok helyet vesznek el a mélyhűtőből, ezért keresem a jobb megoldást. Nagyon sok ruhamaradékunk van, amit már nem hordunk, esetleg azokba csomagolva kiválthatnánk a folpackot? Ha igen, csak 100% pamutban volna szabad?Köszönöm a válaszodat!
Én még nem próbáltam, de tejtermék esetében szerintem problémás lehet, főleg ha többször is szeretnétek használni erre a célra az anyagokat. Ha folpack helyett találtok élelmiszerbiztos műanyagból készült tartós zárható tárolót, az még mindig jobb, mint a minden egyes használatot követő kidobás 😉 Ha a műanyagot mindenképp kerülnétek, a méhviaszos kendő lehet, hogy megoldást jelenthet, de én még nem próbáltam, hogy valóban működik-e.
Működik a méhviaszos kendő, tesztelve. ?