Hamisítatlanul beköszöntött az ősz, ezzel egyidejűleg pedig az almaszezon is. Ha te is imádod ezt az édes gyümölcsöt, akkor a cikk végén található almaecet receptet biztosan neked találták ki.

 

De mit kell tudni az almaecetről?

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend, ugyanis nem csak az ételek ízesítésére lehet remekül felhasználni, hanem savasságának köszönhetően például vízkőoldásra is (bár mi ehhez inkább az ecetet, vagy a citromsavat ajánljuk elsősorban), de tökéletesen bevethető az általános, háztartási takarításban is.

Hosszan tartó fogyasztása számtalan jótékony hatással bír, melyekről elképzelhető, hogy már te magad is hallottál, azonban sokan nincsenek tisztában az esetleges kellemetlen mellékhatásaival.

A következőkben rávilágítunk, hogy mire érdemes vigyáznod, mielőtt fogyasztani kezdenéd, valamint igyekszünk bemutatni a pozitív hatásait is (a lista természetesen bővíthető). Cikkünk végén pedig egy fantasztikus, és pofon egyszerű almaecet receptet is mutatunk majd neked.

Mire ügyelj, ha fogyasztod?

A legfontosabb: soha ne fogyaszd hígítatlanul, hiszen a savassága miatt nem csak a nyelőcsövedben és a torkod lágy szöveteiben tehet kárt, hanem a fogzománcodban és a fogaidban is. Ezért tehát mindig hígítva idd, s amennyiben lehetséges, fogyasztása után öblögess!

TIPP: egy pohár vízbe (2dl) tegyél egy evőkanálnyi almaecetet, majd kortyolgasd el étkezés előtt.

Egyeseknél az almaecet hasmenést, valamint gyomorégést is okozhat. Ez a mellékhatása sajnos viszonylag gyakori. Amennyiben tapasztalod ezeket a panaszokat, csökkentsd az addig fogyasztott mennyiséget, de ha ezt követően sem javul a helyzet, akkor sajnos jobb, ha abbahagyod a fogyasztását.

 

Az almaecet jótékony hatásai

Immunerősítés
Az almaecet remek vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás: vitaminok közül az A-, B- és C-vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között a foszfor, a kalcium, a kálium, a nátrium, a vas és a magnézium található meg benne. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, és segít megszüntetni a fáradékonyságot is, így könnyen átsegíthet az őszi és téli hideg időszak szürke mindennapjain.

Emésztés
Az almaecetben lévő savak (többek között az ecetsav, a tejsav) csökkentik a nem kívánatos baktériumok elszaporodását és fokozzák az emésztőrendszer hatékonyságát, ezért egy-egy nehezebb étkezés előtt bátran fogyassz belőle egy kicsit.

Zsírégetés
Az almaecet rendszeres fogyasztása gyorsítja az anyagcserét és segíti az emésztést. Zsírégető hatása lassú, de biztos, így nem terheli meg a szervezetet a hosszan tartó fogyasztása.

Azonban fontos felhívnunk a figyelmedet, hogy hatása csak akkor lesz látványos, ha egészségesen és változatosan étkezel, valamint odafigyelsz a sportolásra is!

Bőrfiatalítás- és ápolás
Antioxidáns tartalma miatt hatékonyan lép fel a szabad gyökök ellen, aminek köszönhetően a sejtjeid lassabban oxidálódnak. Rendszeres fogyasztása elősegíti a haj és a bőr szépségének megőrzését. Vízzel vegyítve külsőleg is használhatod: az esti arcápolási rutinodba beillesztve segít tisztán tartani a pórusaidat, ezáltal megfelelő társad lehet, ha pattanásos a bőröd.

Hajápolás
Amennyiben samponszappant használsz, mindenképp érdemes a hajmosást követően egy almaecetes öblítést is végezned a hajadon, hogy puha és fényes, valamint, hogy könnyen fésülhető legyen.

 

Hogyan használd?

Nagyjából 4 cl almaecetet hígíts fel 4-5 dl vízzel, és mosd át vele a hajadat. Hagyd egy kicsit állni rajta, majd öblítsd ki vízzel.

Konkrét, hajmosást követő használatáról itt találsz videót: almaecetes öblítés hajmosás után.

Az almaecetet készen is megvásárolhatod, ebben az esetben azt ajánljuk, hogy válaszd a hazai bio almecetet, de az otthonodban is elkészítheted. Mutatjuk is hogyan!

 

Házi almaecet készítése pár lépésben

Az almaecetet elkészíteni nem nagy ördöngösség, azonban mielőtt azonnal nekiugranál, vedd számításba, hogy nem egyik napról a másikra készül el.

Amire biztosan szükséged lesz:

  • 1 nagyobb, széles nyakú üveg, például csatos üveg
  • 4-5 db alma héja és magja (kb. 300-400g)
  • 3 pohár szűrt vagy forralt víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kisebb anyagdarab vagy géz, befőttes gumi

 

Hogyan készítsd el:

1.) Először alaposan mosd el az üveget, s bizonyosodj meg róla, hogy teljesen tiszta.

2.) Hámozd meg az almákat, majd a héjukat és a magjukat dobd az üvegbe.

3.) Öntsd rá a vizet.

4.) Add hozzá a cukrot.

5.) Alaposan keverd össze az alapanyagokat, és nyomd le az almahéjakat az üveg aljára. Ügyelj rá, hogy az almadarabok az egész folyamat alatt az üveg alján legyenek! Ez azért fontos, mert ha a felszínre kerülnek, könnyen megeshet, hogy megpenészednek, amit sajnos nem lehet helyrehozni.

6.) Végezetül fedd le az üveget az anyagdarabbal, és tedd sötét helyre.

7.) Pihentesd 3-4 hétig, viszont kevergesd naponta! Nagyjából egy hét múlva apró buborékok jelennek meg az üvegben, amitől ne ijedj meg, mert ez az erjedési folyamat természetes velejárója.

8.) 3-4 hét múlva szűrd le a keveréket, majd pihentesd még 1-2 hétig használat előtt.

9.) Tárolás során figyelj rá, hogy naponta legalább egyszer szellőztesd az almaecetet.

Angol nyelvű videó az almaecet készítéséről:

Te mire és hogyan használod az almaecetet? Írd meg nekünk hozzászólásban a tapasztalataidat, hogy mások is tanulhassanak belőle!

 

0 0 votes
Article Rating