[et_pb_post_title admin_label=”Bejegyzés cím” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”below” parallax_effect=”on” parallax_method=”on” text_orientation=”left” text_color=”dark” text_background=”off” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

/ez a bejegyzés 2016. szeptember 20-án íródott/

2016 július 11 – augusztus 11 között kísérletképp mértem a hulladéktermelésem, ezen a Zöld életmód facebook-oldalon feltett kérdésen felbuzdulva. Az eredmény 1 hónap leforgása alatt 373,15 gramm lett (összehasonlításképp: egy átlag magyar lakos ugyanennyi idő alatt 28 kg-ot termelt volna). Az elmúlt hónap során, amikor a dokumentációt nem végeztem aktívan, olyan sok visszajelzés érkezett felőletek arról, hogy mennyire hasznosnak találtátok, hogy úgy döntöttem folytatom a dokumentációt.

A nyilvános visszajelzéseiteket ezúton is nagyon szépen köszönöm!:

hulladekmentes-zold-eletmod-velemeny-kump-edina

Vágjunk is bele, lássuk mennyi szemetem termelődött szeptember 12 – 18 között!

Hétfőn mint a mérgezett egér járkáltam fel-alá a fővárosban amiatt, hogy minél előbb megoldódjon néhány ügy (a Hulladékmentes.hu webshop is zárva volt emiatt átmenetileg) és bár jóval több (hivatalos) papírral értem haza, mint amennyivel elindultam, tényleges szemetem a mai nap csak az utazáshoz használatos jegyek miatt keletkezett.

Érdekesség: tudtad, hogy a számítógépek elterjedésével az volt az elképzelés, hogy akkor ezentúl drasztikusan visszaesik majd a papír felhasználás? Pont az ellenkezője történt… Azóta 40%-kal több papírt használunk.

Kedden és szerdán otthonról dolgoztam, csak néhány a környéken lévő hivatalba kellett még ellátogatnom (értsd: újabb papírhalmazok… persze több példányban). Az előző dokumentációs során rögzítettem, hogy mikor ürítettem a szelektív gyűjtőinket (július 28-án), hogy nagyjából láthassam majd, mennyit termelünk adott időszak alatt úgy, hogy a 2 fős háztartásból 1 fő erőteljesen csökkentette a hulladéktermelését. A következő ürítés pillanata ezen a héten kedden érkezett el, vagyis 46 nap alatt töltjük meg a szelektív gyűjtőket (~ 7 hét alatt).

Csütörtökön ismét a fővárosban volt dolgom, így ezen a napon is gyűjtöttem néhány hőpapírt a kukámba, viszont sok egyéb praktikát bevetettem azért, hogy ez a mennyiség ne növekedjen.

Pénteken jutott már egy kis vásárlás is, aminek az eredménye szintén néhány hőpapír lett (ezek mindegyikét ugyanúgy fotózom és mérem, mint eddig, alább láthatod). A hétvége során további szemetet nem sikerült termelni.

Hogyan előztem meg további hulladékok keletkezését?
  • Ha csak tehettem, biciklivel (BuBi) közlekedtem a fővárosban tömegközlekedés helyett, vagy gyalogoltam.
  • Amikor étkezdében ettem figyeltem arra, hogy ne olyan helyre menjek, ahol egyszer használatos eszközöket adnak az étel elfogyasztásához. Papírszalvétát pedig egyetlen alkalommal sem alkalmaztam, ehelyett a saját textilszalvétámat használtam. Ebből 1 darab egyébként mindig nálam van, be van készítve a táskámba állandó jelleggel, hogy ne essek abba a hibába, hogy mondjuk otthon felejtem. Ha pedig használom egy adott nap, akkor mikor hazaérek megy a szennyesbe, és egy másikat teszek a táskában a helyére.
    A textilszalvéta egyébként nem csak az étkezések során tud jól jönni, törölhetsz vele izzadtságot nyáron, koszt a ruhádról, de nekem jól jött már akkor is, amikor a bicikliláncom leesett és tiszta olaj lett emiatt a kezem… (persze aggódtam, hogy ki tudom-e majd belőle mosni, de sikerült: átdörzsöltem marhaepe szappannal, áztattam 5-10 percig meleg vízben, majd ment a mosógépbe. Olvastad már milyen öko mosószert használok? 45 Ft/liter áron Te is tudsz készíteni otthon folyékony mosószert, olvasd el itt hogyan.)
  • Talán már említenem sem kell, de azért időnként jó feleleveníteni: ha úgy érzem, hogy fáradtabb vagyok, vagy húzós napom lesz, viszem magammal az üveg KeepCup kávéspoharamat, hogy akkor is tudjak kávét inni hulladék nélkül, ha azt elvitelre kérem. Ezen felül ami szintén állandó részét képezi a táskámnak, az az üveg kulacsom (hamarosan elérhető lesz a Hulladékmentes.hu webáruházban, ha szeretnél róla elsőként értesülni, iratkozz fel a hírlevélre és lájkold a Zöld életmód facebook oldalt).
  • Maradva a táskám tartalmánál, ami mindig van még benne, az kétféle vászontáska: egy nagyobb méretű, és egy kicsi, zsinórral behúzható szájú. Utóbbit akkor vetem be, amikor kisebb zöldségeket, vagy péksüteményeket vásárolok. Ellenállásba még sosem ütköztem, egy plázabeli látványpékségben is adnak bele minden gond nélkül például pogácsát.
  • Baráti találkozóra kimérős bort vittem csatos üvegben. Mivel kimérős, így (ha van nálad tároló) már a vásárláskor sem keletkezik olyan anyag pluszban, ami hulladékká válhatna, az üveg kiürülést, majd mosást követően pedig újratölthető.
  • Ami még állandó kelléke a mindennapjaimnak, és rengeteg szemétbe kerülő anyagot spórolok meg vele, az a jó öreg textilzsebkendő.
  • Pékségben mindent vászonszatyorba kérek (a kenyérnek van egy külön is erre a célra feliratozva), zöldségesnél szintén a vászonszatyrok kerülnek bevetésre (egy-egy kivétellel, például bogyós gyümölcsökhöz, savanyúsághoz saját edényt viszek), a hentesnél pedig saját edénybe (konkrétan csatos üvegbe) kérek mindent.
  • Esténként a sminket és a szennyeződéseket eldobható vatták helyett direkt erre a célra készült mosható textil korongok segítségével mosom le.
Mi került a vegyes kukába?

szeptember-12-hulladektermeles-zoldeletmod-hu szeptember-15-hulladektermeles-zoldeletmod-hu szeptember-16-hulladektermeles-zoldeletmod-hu

A kommunális gyűjtőbe kerülő szemét súlya az elmúlt hét alatt 6,1 gramm, melyek mindegyike kivétel nélkül hőpapír (BKV és MÁV jegyek, bolti blokkok).

[et_pb_slider admin_label=”Lapozó” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” auto_ignore_hover=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” remove_inner_shadow=”off” background_position=”default” background_size=”default” hide_content_on_mobile=”off” hide_cta_on_mobile=”off” show_image_video_mobile=”off” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_slider]

0 0 votes
Article Rating